Make your own free website on Tripod.com

"Welcome to the wonderful world of Pagers"


to quote Eric Bloodaxe.

Inleiding.
Iedereen heeft er wel eens een pieper gezien. Ze zijn er in een heleboel verschillende soorten, merken, kleuren en maten. Maar ze zijn allemaal terug te brengen naar 3 soorten :
Tone-only.
Numeric.
Alpha-Numeric.

De Tone-only is de meest eenvoudige pieper, deze kunnen alleen een signaal afgeven als ze geactiveerd worden. Er zit verder geen display op en worden in Nederland alleen gebruikt om mensen op te waarschuwen dat er iets ondernomen moet worden. Dit is het soort piepers dat de (vrijwillige) brandweer gebruikt. Als de pieper afgaat moeten ze zo snel mogelijk naar de kazerne.


De Numerieke piepers zijn op dit moment de meest gebruikte types. Hierop zijn alleen nummers ontvangen worden. Hiervoor kunnen codes afgesproken worden maar meestal worden alleen telefoonnummers doorgegeven, zodat de mensen in het bezit van deze piepers alsnog naar een telefoon moeten lopen om te horen wat er aan de hand is.


Het laatste type, een alphanumerieke pieper, is het handigst en het wordt steeds meer gebruikt. Hierop kunnen namelijk zowel tekstberichten als nummers weergegeven worden. Het voordeel hiervan is dat de eigenaar niet terug hoeft te bellen om te weten wat er aan de hand is.


Hoe werkt het ?

Om een pieper op te roepen moet men een telefoonnummer bellen en daar het bericht intypen/achterlaten. De computer of een telefoniste stuurt dan het bericht door naar de pieper behorende bij het telefoonnummer. Elke pieper heeft een meestal unieke Identificatie Code, een zogeheten RIC. De computer is de enige die het verband weet tussen het telefoonnummer en een RIC. Tot nu toe is er geen methode om achter het telefoonnummer te komen als de RIC bekend is.De onwikkelingen zijn allerminst gestaakt sind de komst van de GSM telefoon. Sterker nog, de ontwikkelingen zijn sneller gegaan. In Amerika is het al mogelijk, in Nederland gaat het snel komen : Een pieper die de ingesproken tekst laat horen, ipv van het op de display te zetten. Binnen afzienbare tijd zal er tweeweg verkeer mogelijk zijn, zodat direct antwoord op een vraag gegeven kan worden.


Pager Monitor.

Het is mogelijk om piepers af te luisteren, het zogeheten Monitoren. Het handigst gaat dit met een scanner, omdat een scanner in te stellen is op verschillende kanalen. Dus ook verschillende pieper frequenties. Het is ook mogelijk om een pieper zelf te verbouwen zodat daarmee alle afgeluisterd kan worden. Deze mogelijkheid is natuurlijk aan te bevelen omdat zij ontworpen zijn om dit signaal op te vangen en een scanner niet.


Nu zijn natuurlijk niet alle berichten interressant. Eigenlijk zijn alleen alphanummerieke berichten interressant. De overige berichten zijn alleen telefoonnummers en onbegrijpelijke cijfercodes, waar niet zo bijster veel mee te doen is. Nu zijn er meerdere alphanummerieke piepers, de PTT heeft een textbuzzer, Callmax heeft een Maxer. De bekenste is de Philips Space Maxer, die dankzij een promotie actie van Pepsi redelijk ingeburgerd is. Tegenwoordig heeft zelfs de M.E. een Maxer van het bedrijf Callmax.