Make your own free website on Tripod.com
Space Maxer aanpassenGeschreven door Xavier.

Dankzij een promotie actie van Pepsi loopt waarschijnlijk half Nederland met een Philips spacemaxer rond. Tot groot genoegen van de service aanbieder Callmax. De meeste zijn net zoals ik waarschijnlijk ook geschrokken van de gesprekskosten die je betaald als je iemand maxed. Met het gevolg dat mijn maxer dus nu ongebruikt op de plank ligt. Hieronder dus een omschrijving hoe je je Philips space maxer toch nog leuk kunt gebruiken, namelijk om de berichten van de rest van Nederland te ontvangen en te bekijken.

Benodigdheden

1 Philips Space MAXER.
1 handjevol elektronica.
1 pc.

Werking Spacemaxer

Je belt een telefoonnummer waarop je een bericht inspreekt. Een of andere typmiep van CallMax typt dit bericht vervolgens in, waarna het bericht de lucht in gestuurd wordt. Aangezien Callmax niet weet waar de betreffende maxer zich bevind sturen ze dit bericht in het gehele land de lucht in. Waarschijnlijk ben jy niet de enige die een berichtje ontvangt dus gaat er een hele stroom berichtjes de lucht in. (Zet maar eens een scanner op de ontvang frequentie van je maxer : 460.9187 MHz) Hoe weet jouw maxer nu dat een berichtje voor jou is en niet voor een van die andere figuren die ook zo'n ding hebben ? Elk bericht wordt vooraf gegaan door een identificatiecode (RIC).

Jouw maxer laat jou het bericht alleen zien als de ontvangen identificatie code overeentkomt met jouw (als het goed is unieke) identificatie code. Is het bericht niet voor jou dan zet de maxer heel slim even de ontvanger uit om batterijen te sparen. Waarna hij weer aangeschakelt wordt wanneer het huidige bericht voorij is en een nieuw bericht verwacht wordt. Ook bij dit nieuwe bericht wordt weer gekeken of de RIC bij die van jou past, zoniet dan zet hij de ontvanger weer even uit. Past hij er wel bij dan blijft hij natuurlijk aan en geeft het ontvangen bericht door aan de processor die het vervolgens opslaat en op het scherm tovert.

De Truc

Iedere space maxer heeft dus een ontvanger voor de maxer frequentie, nu is het leuke van philips dat ze het ontvang gedeelte gescheiden hebben van het processor gedeelte. Dus is het mogelijk om alleen het ontvanggedeelte te gebruiken voor eigen ontvangst. En de informatie naar je eigen computer te sturen.

Hiervoor moeten je wel een paar draadjes aan je maxer solderen namelijk:

Aan de onderkant

Waar plaatsen van draadjes

En aan de bovenkant

plaatsen van draadjes

Waarbij de nummers voor het volgende staan :
1 V+
2 V+
3 V+
4 Ground
5 Data Out

Aansluiten

De V+ is voor dit printje 2.4V i.p.v. de te verwachten 1.2V uit de ene penlite. Maar het processor bordje bevat een voltage verdubbeler. Voor het gemak kun je twee AA-batterijen in serie zetten om aan 2.4V te komen. Alle punten 1,2 en 3 moeten aan V+. Punt 4 moet aan de ground. En dan levert punt 5 de data die ontvangen wordt.
De Data-out is nog niet van het spanningsniveau dat de computer er iets mee kan vandaar het volgende schema :Componentenlijst:
U1LM741
R1100K
R210K
C10.1uF
C2-310uF,16V
D1-41N4148 of 1N914


Het bovenstaande circuit werkt als een Schmitt Trigger door de gebruikte LM741.
De +/- 12v voor de opamp kan betrokken worden van ongebruikte signalen van de COM poort.Aansluitpunten Seriele poort:
Com Poort:25 pins9 pins
CTS58
GND75
TxD23
RTS47
DTR204
DSR66


(OPM. bovenstaand schema is niet door mijzelf gebouwd, maar zou prima moeten werken. Ik heb gebruikt gemaakt van twee 9v blok batterijen in serie. Bij deze toepassing voldoet een spanningsniveau van +/- 5v ook.)
Voor de mensen die niet bekend zijn met het schakelen van batterijen heb ik een extra uitleg online gezet.

Het enige dat nu nog nodig is om software om de informatie te decoderen en op het scherm te zetten. De data die door de lucht uitgezonden wordt is opgebouwd volgens een bepaald protocol : POCSAG. De software die ik gebruikt heb, heeft de toepasselijke naam : Pocsag Decoder. Peter Baston heeft een shareware versie online gezet en is daar ook te downloaden.

Een aantal schema's komen uit een verklarende textfile die bij het programma zit, maar omdat er een lichte wijziging nodig was in zijn schema's heb ik besloten, om ze hier ook af te drukken.

Veel gestelde vragen.

Kijk ook eens bij : The Pentagon.

(Graag hoor ik of bovenstaande gelukt is, suggesties en reacties van andere aard uiteraard ook welkom)

Veel suc6.

XavierHint; Elke nieuwe abonnee krijgt zijn telefoonnummer en "geheime" pincode toegestuurd over zijn maxer