Universele Pager Monitor met behulp van een scanner.
Op dit moment zijn er twee manieren om pocsag met een pc te decoderen. De eerste mogelijkheid is het aanbieden van het pocsag signaal op de geluidskaart en het daarvandaan decoderen. En de tweede mogelijkheid is het aanbieden van het pocsag signaal via de seriele poort, via een zogenaamd hamcom modem. Er zijn twee plaatsen waar het pocsag signaal uit de scanner gehaald kan worden. Het meest voor de hand liggend is de hoofdtelefoonuitgang te gebruiken. Helaas zitten voor het signaal aankomt bij de hoofdtelefoonuitgang in de scanner een aantal filters. Meestal komt het signaal hier niet ongeschonden doorheen. Daarom verdient het aanbeveling om het ruwe signaal te nemen, voordat het door allerlei filters heen gaat. Het ruwe signaal is het beste te halen vanaf de discriminator chip. Deze chip haalt het signaal van de antenne af en zet dit om naar een bruikbaar audio niveau.


Tabel 1. Methodes tegen resultaat en moeilijkheidsgraad uitgezet.
Methode resultaat moeilijkheidsgraad
1: Hoofdtelefoonuitgang
2: Discriminator
3: Hoofdtelefoonuitgang met hamcom modem.
4: Discriminator met hamcom modem.


Zoals in de tabel te zien is levert methode 3 in verhouding tot de moeilijkheidsgraad het minste resultaat op. Deze methode zal ik dan ook niet verder toegelicht, omdat duidelijk mag zijn dat als iemand een hamcom modem kan bouwen, die persoon dan ook zeker in staat zal zijn het signaal van de discriminator chip af te takken.


Methode 1 : Gebruik van de hoofdtelefoon uitgang van de scanner.Plug een hoofdtelefoonkabel in je uitgang van je scanner en stuur deze door naar de line-in ingang van de geluidskaart. Zet de squelch van de scanner uit. Zoek met behulp van de volume opties van de geluidskaart en de volumeknop van de scanner naar een optimale instelling.Methode 2 : Gebruik de discriminator uitgang van je scanner.Schroef de scanner open. Zoek de discrimantor chip. Dat is het ic die het ruwe audio signaal van de antenne afhaalt en aan de rest van de scanner aanbiedt.
Hier een lijst met een aantal bekende discriminator ic's en hun audio uitgangen. Lus deze audio uitgang door naar de geluidskaart van je computer. TIP : Meestal staat dit signaal ook op een testpen in de omgeving van het ic. Zoek met behulp van de volume opties van de geluidskaart naar een optimale instelling. Opm. : vergeet niet ook de ground te bevestigen, anders komt er geen geluid binnen.

Het verdient aanbeveling om de audio-out en de ground van de discriminator naar buiten de scanner te leiden, en daar een female mini-jack plug aan te solderen. Opdat de scanner weer dichtgeschroefd kan worden.Methode 4 : De disciminator uitgang gebruiken met een hamcom modem.Volg methode 2 om de discrimator uitgang je scanner te gebruiken. Vervolgens moet het signaal met een opamp gedemoduleerd worden. Gebruik hiervoor onderstaand schema van een hamcom modem. Figuur 1 gebruik ik zelf in gewijzigde vorm. Dit omdat ik de voeding niet van de seriele poort vandaan haal, maar van een externe voeding.
(zie maxer.)

Hamcom Modem
Figuur 1: Hamcom modem.Componentenlijst Aansluitpunten Seriele poort:
SymboolWaardeCompoort 25 pins 9 pins
U1LM741CTS58
R1100KGND75
R210K TxD23
C10.1uFRTS47
C2-310uF,16DTR204
D1-41N4148 of 1N914DSR66
SoftwareSoftware Geluidskaart Hamcom modem
Semasoft
Pocsag protocol monitor
(1)
Pocsag Decoder - Peter Baston
Pocsag Decoder - Bernard Galasso
(2)
(1) : Problemen met aansturen van de seriele poort, als seriele poort op een pci-moederboard zit.
(2) : Programma raakt in de war als signaal niet 100% foutloos is.


Download locaties:
http://huizen.dds.nl/~pocsag/ Windows Pocsag Decoder Software (Semasoft)
http://www.bearnet.demon.co.uk/pocsag/index.htmDos Pocsag Decoder Software - Peter Baston.
http://aab.42.org/deti Windows Pocsag protocol monitor.